Óvszerek ellenőrzése

Az óvszerek ellenőrzéséről dióhéjban

Nagyon fontos az óvszerek ellenőrzéséről beszélnünk, hiszen rengeteg ember használja őket. Máig az óvszer a legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz, ami egyszerre véd a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől egyaránt. Lássuk is, hogy mit kell tudni róla ahhoz, hogy megbízhatóan szolgáljon szex közben.

Már az ókorban is rájöttek, hogy valamilyen módszerrel védekezni kell/lehet a nem kívánt terhességgel szemben, bár ezek a próbálkozások még kevesebb sikerrel jártak. Az első, állatbélből vagy éppen állatbőrből készült óvszerek a középkor táján jelentek meg. Ezek már rendes védelmet nyújtottak mind a fertőzések, mind a terhesség ellen. Ezután évszázadoknak kellett eltelniük ahhoz, hogy végül eljuthasson az óvszer a ma ismert és használt formájáig.

Napjaink óvszere

Ma az óvszer latexből készül az esetek jelentős részében, ám az allergiásokra is gondolva kifejlesztették a latexmentes változatot is. 

Az óvszer ellenőrzése 

A vásárláskor szinte elengedhetetlen az óvszer ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy mindenképp nézzük meg, hogy meddig jó a kondom, mivel a lejárt szavatosság csökkenti a hatékonyságot. Ezzel párhuzamosan nő a teherbeesés és a nemi betegségek kockázata is, arról nem is beszélve, hogy többen számoltak már be kellemetlen, viszkető érzésről, amit egy lejárt gumi okozott. 

Ugyanígy kiemelt odafigyelést igényelnek a különböző nyereményjátékokon elnyert gumik vagy pedig az ingyenesen beszerezhető fajták. Egyrészt nem védik őket a hőtől, ami nem tesz jót a latexnek, valamint nem tudhatja a használó, hogy mi történt vele a tárolás és szállítás alatt. 

Ugyanilyen fontos, hogy mindig ellenőrizzük a doboz és a zacskók sértetlenségét, hiszen nem egyszer hallhattunk már olyan történetet, amikor fiatalok heccből egy tűvel kilyukasztották a gumikat. Éppen ezért használat előtt ellenőrizni kell az óvszert, sőt arra is nagyon érdemes odafigyelni, hogy felhelyezéskor nehogy megsérüljön egy esetleges hosszabb körömtől.

Fontos hogy mindig megbízható forrástól vásároljon, például tőlünk :)

Az óvszer és a síkosító

Szintén a sérülés esélyét növeli a különböző olajos alapú síkosítók használata. A latexet nagyban károsítja a bennük lévő olaj, így mindenképp vízbázisú síkosítót érdemes alkalmazni óvszer mellett. 

Ugyanez igaz latexmentes óvszerekre is, mert bár az anyag más, az olaj és a kőolaj alapú síkosítók könnyen kárt tehetnek bennük.

A méret

Az óvszer méretének az ellenőrzése is rendkívül fontos, hiszen nem mindegy, hogy mekkora szükséges. A túl kicsi és a túl nagy is egyaránt veszélyeket rejt magában. A túl kicsi nagyon feszül, így könnyebben kiszakadhat aktus közben, míg a túl nagy könnyen lecsúszhat, ami szintén a védelem rovására mehet. 

Mivel sajnos a gyártók esetenként nem jeleskednek abban, hogy a kondom dobozán feltüntessék a méretet, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni ilyen termék vásárlásakor, elengedhetetlen az óvszer ellenőrzése. 

A standard (nominális) méret 52-54 mm között mozog, ez nem azt az átmérőt jelöli amivel a bevonni kívánt szerszám rendelkezik, hanem az óvszer átmőrőjét, nyugalmi állapotban, például ha letesszük az asztalra. Ez a méret a felnőtt magyarországi férfi lakosságák kb 60-65 százalékának megfelel, a többieknek vagy kisebb vagy nagyobb óvszer az ideális. A piacon jelenleg 47 és 49 miliméteres változatok is kaphatók, felfelé pedig a 69 mm nominális átmérő a felső határ.

Az XL jelölésű óvszerek általában 57 miliméteresek, de néhány gyártó a 60 miliméteres óvszerekre teszi ezt a jelzést. Általában elmondható, hogy 49-60 miliméter közötti méretekben széles választék áll rendelkezésre, viszont ez alatt és felett csak a My Size nevű, német székhelyű gyártó kínál megoldást, kiváló minőségben, de kissé magasabb áron.

Furcsán hangozhat a következő mondat, de sajnos elkerülhetetlen, hogy nagy hangsúlyt kapjon: minden óvszer egyszer használatos. Azaz egy aktus után semmiképp se használja újra senki, se kifordítva, sem egyéb más módon. Mivel előfordul erre irányuló kérdés, így mindenképp bele kellett, hogy foglaljuk a bejegyzésünkbe.

Amennyiben további kérdése lenne, vagy csak az óvszerekről szeretne többet tudni, keressen minket bizalommal!

Webáruház készítés
argep.hu shopmania.hu simplepay_hu paypal